2 maart 2020

Open call: MINDSCAPES


SICK! Festival en Brighter Sound in Manchester zijn op zoek naar Nederlandse musici, componisten en geluidskunstenaars voor een nieuw grootschalig programma voor het maken van opdrachtwerk, genaamd MINDSCAPES. Deadline voor inzendingen is 15 maart 2020.


MINDSCAPES is een samenwerking en co-productie tussen culturele instellingen in Nederland en Manchester. Het programma loopt een jaar lang en verkent de impact die onze omgeving heeft op ons geestelijk welzijn. Er wordt gewerkt met Nederlandse kunstenaars en kunstorganisaties op het gebied van performance, beeldende kunst en digitale media.

Het project nodigt kunstenaars uit interventies te ontwikkelen voor verschillende omgevingen, die een diepgaande en blijvende impact maken op de geestelijke gezondheid. Hoe kunnen kunstenaars uit verschillende werkpraktijken stedelijke omgevingen beïnvloeden en vormgeven op een manier die sociale vervreemding, angst en depressie tegengaat?

MINDSCAPES biedt een uniek platform voor crosssectoraal denken en reflectie, waar een verscheidenheid aan perspectieven uit Manchester en Nederland elkaar ontmoet en reflecteert op de meest effectieve manieren om cultuur in te zetten voor een maatschappelijk belang.

Inzendingen
SICK! Festival en Brighter Sound zoeken Nederlandse musici (individuen of collectieven) om een nieuw project te ontwikkelen dat aan de volgende richtlijnen voldoet. Het project:
past bij de thema's van MINDSCAPES zoals hierboven geschetst;
is een weerspiegeling van de dagelijkse realiteit van personen en gemeenschappen in Manchester;
wordt ontwikkeld in samenspraak met gemeenschappen (en mogelijk kunstenaars) in Manchester;
past bij de specifieke omstandigheden van Manchester. De interpretatie hiervan is aan de kunstenaar en kan betrekking hebben op de fysieke, publieke, sociale, institutionele, privé of digitale ruimte, of verkent de interactie tussen deze ruimtes;
benadert presentatieruimte op een innovatieve manier;
heeft potentie om een breed en divers publiek aan te spreken;
kan aantonen op welke wijze het significante impact maakt of nalatenschap creëert voor deelnemende personen en gemeenschappen;
wordt ontwikkeld in Manchester en is in oktober 2020 klaar voor een presentatie aan publiek.

Deelnemende kunstenaars/ musici verblijven 1-2 maanden in Manchester om te werken aan hun project of brengen voldoende tijd daar door, om ervoor te zorgen dat het project wordt ontwikkeld en gepresenteerd in nauwe samenwerking met de stad en zijn bewoners.

De organisatie biedt een bijdrage van € 4.700 voor de ontwikkeling en oplevering van het project. Het project wordt geproduceerd door Brighter Sound. Er is een apart productiebudget voor de oplevering van het project.

Meer informatie over de organiserende partners is beschikbaar op de websites van SICK! Festival en Brighter Sound.

Hoe meld je je aan?
Stuur een motivatiebrief (van maximaal 1 A4) of een audio/video-opname in het Engels waarin je het volgende opneemt:
je naam en contactgegevens;
een beschrijving van jouw muziekpraktijk (met links naar jouw werk);
je interesse in de thematiek van MINDSCAPES;
je ervaring met het werken met gemeenschappen;
hoe deze kunnen worden opgenomen in een opdrachtwerk.

Stuur je aanmelding voor zondag 15 maart 2020 23.00 uur naar [mailto:recruitment@brightersound.com recruitment@brightersound.com]. Vermeld in de onderwerpregel ‘MINDSCAPES Commission’.

Neem voor meer informatie contact op met [mailto:debra@brightersound.com debra@brightersound.com].

De organisatie vindt het belangrijk de behoeften van personen met een beperking te ondersteunen en tegemoet te komen. Als je specifieke vragen of behoeften hebt voor het insturen van je aanmelding, kun je telefonisch contact opnemen met de organisatie +44 161 830 3899 om alternatieven te bespreken.
Hello Hollow van Julian Hetzel, onderdeel van SICK! Festival 2017. Photo: Thosmas van Lenden
Hello Hollow van Julian Hetzel, onderdeel van SICK! Festival 2017. Photo: Thosmas van Lenden

Het Fonds Podiumkunsten verstrekt vanaf 2021 aan 78 makers c.q. producerende instellingen en 58 festivals een meerjarige subsidie. Voor de producenten geldt dat van de 202 aanvragers slechts 39% wordt gehonoreerd. Bij de festivals ligt het percentage honoreringen een stuk hoger: vrijwel alle positief beoordeelde festivals krijgen een programmeringsbijdrage. Alle festivals die zijn voorgedragen voor een organisatiebijdrage, krijgen deze ook. Henriëtte Post, directeur-bestuurder: “Wij zijn er trots op dat we de gehonoreerde makers en instellingen in staat kunnen stellen de podiumkunsten te verrijken, maar we realiseren ons tegelijkertijd dat de uitkomsten voor velen een bittere pil zullen zijn.”

nieuws 28 jul '20

Updates COVID-19

Op deze pagina vindt u informatie over de laatste ontwikkelingen en Fondsmaatregelen met betrekking tot het coronavirus.

Het Fonds Podiumkunsten kent in totaal 22.164.200 euro toe aan meerjarige gezelschappen, ensembles en festivals en daarnaast 23.571.744 euro aan podia. Het totale bedrag maakt onderdeel uit van de 300 miljoen euro die het kabinet als steunpakket beschikbaar stelde aan de culturele sector om de COVID-19 crisis het hoofd te kunnen bieden.

Het Fonds Podiumkunsten heeft aan 15 projecten subsidie toegekend binnen de regeling internationalisering.

Een van de gehonoreerden Bo Tarenskeen | Foto: Michiel Cotterink
Een van de gehonoreerden Bo Tarenskeen | Foto: Michiel Cotterink

Het Fonds Podiumkunsten heeft 31 projecten gehonoreerd voor de nieuwe en tijdelijke regeling Balkonscènes.

Een van de gehonoreerden Maxim Shalygin | Foto: Brendon Heinst
Een van de gehonoreerden Maxim Shalygin | Foto: Brendon Heinst

Het Fonds Podiumkunsten heeft 30 projecten gehonoreerd voor de regeling Balkonscènes.

Foto: David Jagersma
Foto: David Jagersma
meer