Uitzonderlijke selectie internationale theater- en dansvoorstellingen in Nederland

03 juli 2012
nws.267.ervaardaarhiertheater.webp

“Het is simpel. Als je de ramen en de deuren dichthoudt, gaat het stinken in je huis. Daarom moet de wind erdoor waaien”, zegt Frie Leysen, 'grande dame' van de theaterwereld over de samenwerking ERVAAR DAAR HIER THEATER. Vanaf oktober 2012 zijn vijf bijzondere dans- en theatervoorstellingen van getalenteerde internationale makers in zeven Nederlandse steden te zien. Voor de programmering is Frie Leysen aangetrokken, bekend van smaakmakende internationale festivals als het KunstenFestivaldesArts in Brussel en Theater der Welt tijdens RUHR2010 in Nordrhein-Westfalen.
Je hoort het theaterliefhebbers vaak zeggen: “Naar het theater gaan, is je laten meevoeren in een andere wereld, meeleven met de emoties van de ander. De mooiste ervaringen zijn daarbij vaak het resultaat van een confrontatie met het onbekende. Met een wereld die verwondering wekt, met gedachten, gevoelens en gebeurtenissen die ver van je af staan, maar tegelijkertijd herkenning oproepen. Ieder mens is immers uniek, maar er zijn wel degelijk universele emoties en thema's.” In deze voorstellingen vertellen de (theater)makers hun persoonlijke verhalen uit hun land van herkomst.

Dankzij een krachtenbundeling kunnen theaters verspreid over Nederland een vijftal bijzondere theater- en dansvoorstellingen presenteren uit regio's met theatertradities waarmee het Nederlandse publiek niet of nauwelijks bekend is. Te zien zijn voorstellingen uit Argentinië, China, Libanon, Vietnam en Zuid-Afrika.

Frie Leysen: “Meestal zijn producties als die van de Vietnamese Ea Sola of de Chinese Wen Hui alleen tijdens festivals te zien. Nu kunt u ze ook in uw eigen theater bewonderen en u verwonderen en laten meenemen in het universum dat aan de andere kant van de planeet is bedacht. Tien tegen een dat het ineens een stuk dichterbij lijkt.”

Initiatiefnemers
Stichting DOEN, ontwikkelingsorganisatie Hivos, het Prins Claus Fonds en het Fonds Podiumkunsten bundelen hun krachten in ERVAAR DAAR HIER THEATER geïnitieerd om op meer reguliere basis werk van toonaangevende kunstenaars uit andere, soms onbekende culturen op Nederlandse podia te tonen. Alle partijen investeren zowel inhoudelijke kennis als financiële middelen in deze bijzondere samenwerking.

“Internationalisering heeft in de visie van het Fonds Podiumkunsten altijd al een hoge prioriteit gehad. Door de toenemende globalisering wordt dit nog belangrijker, ook omdat het een effectieve strategie kan zijn om subsidieafhankelijkheid te verminderen. Het Fonds wil daarom niet minder maar juist meer investeren in zijn internationale instrumenten”, aldus Pieter Zeeman, Fonds Podiumkunsten.

Frie Leysen is als curator aangesteld. Jaap van Baasbank (Van Baasbank & Co) is als ervaren organisator van internationale tournees en programmeur van het Julidans Festival bij de samenwerking betrokken.

Frie Leysen curator
Frie Leysen (1950) is altijd op zoek naar ‘het nieuwe en onbekende’ in het theater. In 1980 was Leysen de eerste artistiek directeur van het Antwerpse concert- en theatergebouw deSingel. In 1994 stond zij aan de wieg van het tweetalige KunstenFESTIVALDESARTS in Brussel. Ze programmeerde tien edities en wist van het festival een onverhoopt succes te maken. In 2003 won ze de Prijs voor Algemene Culturele Verdienste van de Vlaamse Gemeenschap en in 2007 kreeg Frie Leysen een eredoctoraat aan de Vrije Universiteit Brussel voor de grensverleggende, vernieuwende en gedurfde rol die ze in de kunstwereld heeft gespeeld. Sinds Leysen in 2006 als directeur bij KunstenFESTIVALDESARTS vertrok organiseert ze steeds één editie van een bijzonder festival: Meeting points in de Arabische wereld in 2007, Theater der Welt RURH2010 en dit jaar zal ze het Berlijnse festival Spielzeit Europa leiden.

Programma en deelnemende theaters (zie pdf voor beschrijvingen van de voorstellingen)

‘MedEia’ van Third World Bun Fight / Brett Bailey, Zuid-Afrika (okt. 2012)

‘Listening to Third Grandmother’s Stories’ van Living Dance Studio/Wen Hui, China (nov. 2012)

‘You can leave what you want’ van Inimo Teatro Itinerante/Fernando Rubio, Argentinië (feb. 2013)

‘Riding on a Cloud’ van Rabih Mroué, Libanon (maart 2013)

‘Drought and Rain’ van Ea Sola, Vietnam (april 2013)


Deelnemende theaters zijn: Stadsschouwburg Amsterdam, Theater Frascati, Amsterdam, Rotterdamse Schouwburg, Stadsschouwburg Utrecht, Wilminktheater Enschede, Parkstad Limburg Theaters, Stadsschouwburg Groningen en Theaters Tilburg en De Nieuwe Vorst in Tilburg. (zie pdf voor speelschema).

Zaaigoed
Binnen dit gezamenlijk programma worden in een speciaal traject, onder de naam Zaaigoed, partners uit Afrika, Azië en Latijns-Amerika naar Nederland uitgenodigd voor festivalbezoek of residenties bij een podiuminstelling. De theatermakers uit die regio’s maken kennis met nieuwe, andere ideeën en visies – want ook voor hen geldt dat het onbekende een grote bron van inspiratie is! Tijdens ontmoetingen met Nederlandse vakgenoten worden artistieke visies uitgewisseld en netwerken uitgebreid. Andersom gaan makers uit Nederland naar Afrika, Azië en Latijns-Amerika, waar zij nieuwe indrukken opdoen en hun kennis en werkwijze kunnen delen met lokale makers. Als dat tot interessante samenwerkingen leidt, krijgen die uiteraard een plek in het Nederlandse podiumkunstencircuit.
In samenwerking met de SICA (Dutch Center for international cultural activities) en het Theater Instituut Nederland worden bezoekersprogramma’s georganiseerd voor theatermakers en directeuren van internationale culturele podiumorganisaties.
Foto: ©Maarten Nauw, Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond
Foto: ©Maarten Nauw, Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond
Kalpanarts & Matangi - Breathe | Foto: © Bowie Verschuuren
Kalpanarts & Matangi - Breathe | Foto: © Bowie Verschuuren
Nieuws 14 maart 2024

Jaarverslag 2023

Foto: © Claudia Hansen
Foto: © Claudia Hansen