Rob van de Laar ontvangt Nederlandse Muziekprijs

07 december 2016
nws.720.robvandelaar.webp

Hoornist Rob van de Laar ontvangt op woensdag 4 januari 2017 in het Theater aan het Vrijthof in Maastricht uit handen van Marjan Hammersma, secretaris-generaal van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, de Nederlandse Muziekprijs. De prijs wordt uitgereikt tijdens het nieuwjaarsconcert van philharmonie zuidnederland in de Papyruszaal. De Nederlandse Muziekprijs is de hoogste onderscheiding die door het Fonds Podiumkunsten, namens de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, aan jonge getalenteerde musici wordt toegekend.
Rob van de Laar (1987) sloot in 2009 zijn studie af aan het Koninklijk Conservatorium Den Haag bij Herman Jeurissen. Rob vervolgde zijn studie bij Wolfgang Vladar aan de Universität für Musik und Darstellende Kunst in Wenen. Van 2008 tot 2013 maakte hij deel uit van het Residentie Orkest en hij vervolgde zijn loopbaan bij het Gelders Orkest. Vanaf juni 2016 is hij solo hoornist van het Mozarteumorchester Salzburg. Als solo hoornist remplaceert hij bij verschillende orkesten en ensembles. Als solist speelde hij onder meer met het Brabants Orkest, de philharmonie zuidnederland, Het Gelders Orkest en de Anhaltische Philharmonie Dessau. Rob heeft een grote voorliefde voor de kamermuziek en speelde op diverse nationale en internationale festivals.

Uit het commissierapport van de adviescommissie Nederlandse Muziekprijs: "De commissie was al bij zijn auditie onder de indruk van het vakmanschap van zijn spel en de vanzelfsprekendheid waarmee hij lange, lyrische en vloeiende lijnen realiseert. Het is dan ook duidelijk voor haar dat deze kenmerken sinds zijn auditie verder zijn ontwikkeld. (…) De (soms onderbelichte) mogelijkheden van de hoorn worden door hem -in verrassende programmacombinaties - onderzocht en voor het voetlicht gebracht."

Rob van de Laar voert als solist het eerste hoornconcert van Richard Strauss (opus 11) uit. Het werk werd in 1882 geschreven en heeft drie delen (Allegro, Andante, Allegro) die aansluitend op elkaar worden gespeeld. Aan het concert werken mee: Rob van de Laar (hoorn), philharmonie zuidnederland en dirigent Lukasz Borowicz. In januari 2017 verschijnt het eerste album van Rob van de Laar: ‘Heartfelt – Romantic works for Horn’.

Musici en vocalisten kunnen op basis van een auditie in aanmerking komen voor het uitgebreide ontwikkelingstraject dat voorafgaat aan de uitreiking van de Nederlandse Muziekprijs. Kandidaten volgen een traject op maat waarbij hun internationale potentie tot ontwikkeling komt. Ze krijgen een mentor toegewezen en werken met de beste musici en coaches in binnen- en buitenland. Niet alleen muzikale ontwikkeling, maar ook pr/marketing en carrièreplanning kunnen onderdeel uitmaken van het traject. Als de kandidaat volgens de Adviescommissie Nederlandse Muziekprijs een positieve ontwikkeling heeft getoond, adviseert zij om de Nederlandse Muziekprijs toe te kennen.

De Nederlandse Muziekprijs bestaat dit seizoen 35 jaar en Rob van de Laar is de 30ste musicus die de prijs ontvangt. Eerdere prijswinnaars van de Nederlandse Muziekprijs waren onder andere harpisten Gwyneth Wentink (2007), Lavinia Meijer (2009) en Remy van Kesteren (2016), pianist Hannes Minnaar (2016), contrabassist Rick Stotijn (2012), bariton Henk Neven, gitarist Izhar Elias, blokfluitist Erik Bosgraaf, saxofonist Ties Mellema (allen 2010), violisten Liza Ferschtman (2006) en Janine Jansen (2003), de cellisten Pieter Wispelwey (1992) en Quirine Viersen (1994).

Meer informatie op: robvdlaar.com
Foto: ©Maarten Nauw, Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond
Foto: ©Maarten Nauw, Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond
Kalpanarts & Matangi - Breathe | Foto: © Bowie Verschuuren
Kalpanarts & Matangi - Breathe | Foto: © Bowie Verschuuren
Nieuws 14 maart 2024

Jaarverslag 2023

Foto: © Claudia Hansen
Foto: © Claudia Hansen