Rick Stotijn ontvangt Nederlandse Muziekprijs uit handen van minister Bussemaker

21 januari 2013
nws.320.rickstotijn.webp

Contrabassist Rick Stotijn ontvangt op vrijdagavond 8 maart in het Concertgebouw in Amsterdam uit handen van minister Jet Bussemaker de Nederlandse Muziekprijs. De prijs wordt uitgereikt na afloop van het concert in de Kleine Zaal, getiteld ‘Rick Stotijn en de veelzijdigheid van de contrabas.’ De Nederlandse Muziekprijs is de hoogste onderscheiding die door het Fonds Podiumkunsten, namens de Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, aan jonge getalenteerde musici wordt toegekend.
Stotijn studeerde bij Quirijn van Regteren Altena, Peter Jansen en sloot zijn eerste fase cum laude af bij zijn vader Peter Stotijn aan het Amsterdamse Conservatorium. Hij vervolgde zijn opleiding aan de Hochschule in Freiburg bij Bozo Paradzik. Stotijn behaalde eerste prijzen bij het Prinses Christina Concours, Goois Jeugd Muziek Concours en Stichting Jong Muziektalent.
Veel solo optredens volgden in binnen- en buitenland. Zo speelde hij onder meer als solist met Amsterdam Sinfonietta, het Rotterdams Kamerorkest , het Gelders Orkest en het Swedish Radio Symphony Orchestra. Daarnaast is hij aanvoerder bij Amsterdam Sinfonietta, het Swedish Radio Symphony Orchestra en het Radio Sinfonie Orchester Berlin. Onlangs speelde hij in het Internationale Kamermuziek Festival in Utrecht met Janine Jansen, met wie hij volgend seizoen een Europees tournee zal maken met concerten in onder meer Wenen, Londen, Hamburg, München en Luxemburg. Rick werkt momenteel aan zijn tweede cd waarop onder andere het concert voor contrabas en orkest van Nino Rota te horen zal zijn. In het seizoen 2013-2014 speelt Stotijn talrijke concerten in Europa en de Verenigde Staten in een trioprogramma met zijn zus Christianne Stotijn (mezzo sopraan) en pianist Joseph Breinl.

Uit het juryrapport van de adviescommissie Nederlandse Muziekprijs:
De adviescommissie heeft groot vertrouwen in de verdere ontplooiing van Rick Stotijn als lichtend en klinkend voorbeeld van een musicus die de ontwikkeling van dit bijzondere instrument een grote impuls kan geven en componisten zal weten te inspireren. “Contrabassist Rick Stotijn is een veelzijdig musicus met een ontroerende muzikaliteit en overrompelende virtuositeit.”

Bij het concert ter gelegenheid van de uitreiking van de Nederlandse Muziekprijs spelen Rick Stotijn, Lavinia Meijer (harp) en Pepijn Meeuws (cello) de volgende composities: Ginastera – Variaciones concertantes, Op.23, De Falla - 7 Canciones populares españolas, Barrière - Duet voor cello en contrabas, Olthuis - Elégie (wereldpremière), Schnittke – Tweede hymne, Bloch – Prayer, Rabbath – Ode d’Espagne en Piazzola – Le Grand Tango.

Prijswinnaars van de Nederlandse Muziekprijs volgen een studietraject waarin de persoonlijke muzikale ontwikkeling centraal staat. Er wordt tijdens de studie onder andere gewerkt met de beste musici uit binnen- en buitenland. Het studietraject telt meerdere kandidaten. De Adviescommissie Nederlandse Muziekprijs adviseert, na een afsluitend tentamen, aan de Raad van Bestuur van het Fonds Podiumkunsten of de prijs kan worden toegekend.

Eerdere prijswinnaars van de Nederlandse Muziekprijs waren onder andere fagottist Bram van Sambeek, violisten Janine Jansen en Liza Ferschtman, pianist Ronald Brautigam, harpisten Gwyneth Wentink en Lavinia Meijer, de cellisten Pieter Wispelwey en Quirine Viersen, saxofonist Ties Mellema, blokfluitist Erik Bosgraaf en gitarist Izhar Elias.

Biografische informatie en foto Rick Stotijn is te vinden op rickstotijn.com
Bestel uw kaarten via www.concertgebouw.nl
Foto: ©Maarten Nauw, Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond
Foto: ©Maarten Nauw, Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond
Kalpanarts & Matangi - Breathe | Foto: © Bowie Verschuuren
Kalpanarts & Matangi - Breathe | Foto: © Bowie Verschuuren
Nieuws 14 maart 2024

Jaarverslag 2023

Foto: © Claudia Hansen
Foto: © Claudia Hansen