Richard Rijnvos ontvangt Matthijs Vermeulenprijs

22 juni 2011
Richard Rijnvos en Hans Haffmans, Foto: Sven Hoogerhuis / All Access
Richard Rijnvos en Hans Haffmans, Foto: Sven Hoogerhuis / All Access

Richard Rijnvos ontving woensdagavond 22 juni de prestigieuze Matthijs Vermeulenprijs uit handen van Henriëtte Post (directeur Fonds Podiumkunsten). Zij prees Rijnvos’ omgang met de muzikale spelregels waarmee hij met Die Kammersängerin een nieuw hoogtepunt in zijn oeuvre heeft bereikt.
De uitvoering door het Ives Ensemble en sopraan Marijje van Stralen is van hoog niveau waarbij met name de afgewogen balans tussen stem en ensemble opvalt. De enscenering van Jos van Kan is daarbij van toegevoegde waarde. De prijsuitreiking vond plaats in het Muziekgebouw aan 't IJ tijdens Toonzetters, het evenement voor Nederlandse hedendaagse muziek, in het Holland Festival. Het is de tweede keer dat Rijnvos de Matthijs Vermeulenprijs krijgt. In 2000 ontving hij de prijs voor zijn compositie Times Square Dance.

Gisteravond werden ook twee andere prijzen uitgereikt. De Buma Toonzetters Prijs voor beste compositie ging naar Yannis Kyriakides voor 'Paramyth'. De Sena Performers Toonzetters Prijs, bestemd voor de uitvoerenden van het mooiste programma van afgelopen jaar, ging naar het Ensemble Klang.

Matthijs Vermeulenprijs
De Matthijs Vermeulenprijs is de belangrijkste Nederlandse compositieprijs, vernoemd naar de in 1967 overleden symfonisch componist Matthijs Vermeulen. Deze prijs, ter waarde van € 20.000,- wordt tweejaarlijks beschikbaar gesteld door het Fonds Podiumkunsten aan een Nederlands componist, die naar het oordeel van de jury een bijzonder werk heeft gecomponeerd op het terrein van de hedendaagse muziek. De jury van de Matthijs Vermeulenprijs 2011 bestaat uit: Tino Haenen, Wolfgang Rihm en Wim Vos.

Lees ook het vlammende dankwoord van Richard Rijnvos. Het dankwoord is ook te beluisteren .

Lees ons eerdere persbericht

Kijk voor meer informatie over Rijnvos op richardrijnvos.com
Foto: ©Maarten Nauw, Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond
Foto: ©Maarten Nauw, Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond
Kalpanarts & Matangi - Breathe | Foto: © Bowie Verschuuren
Kalpanarts & Matangi - Breathe | Foto: © Bowie Verschuuren
Nieuws 14 maart 2024

Jaarverslag 2023

Foto: © Claudia Hansen
Foto: © Claudia Hansen