Operatie Muziektheater in Münster

14 december 2011
nws.227.brandende_microfoon1024x768.webp

Op 7 en 8 december jongstleden zijn tijdens een kennismaking tussen een aantal sleutelfiguren in het Nederlandse en Duitse muziektheater de mogelijkheden van samenwerking, coproduceren en het uitwisselen van producties in Nederland en Duitsland verkend. De bijeenkomst vond plaats in Münster (Duitsland).
De deelnemende theaters en gezelschappen waren niet alleen afkomstig uit Nordrhein-Westfalen en het Nederlandse grensgebied rond Enschede, maar ook uit Berlijn en de Randstad. Aanwezig waren onder andere vertegenwoordigers van Kaleidoskop, Nico & the Navigators, Novoflot, Orkater, Veenfabriek, Kameroperahuis, M-Lab, VocaalLAB, Jeugdtheater Sonnevanck, festivals als Operadagen Rotterdam en Grenswerk en de theaters van Bielefeld, Münster en Oldenburg. De bijeenkomst, gemodereerd door Lex Bohlmeijer, werd geopend met keynotes van dramaturgen Laura Berman (Bregenzer Festspiele) en Tobias Kokkelmans (RO Theater). Tijdens de conferentie trad Project Wildeman op. Ook werden een muziektheatervoorstelling in de Städtische Bühnen in Münster en een voorstelling van de Veenfabriek in Enschede bezocht.

Op de agenda stond ondermeer de mogelijkheid tot subsidiëring van internationale coproducties door de Kultursekretariat Nordrhein-Westfalen. Via het 'Matchingfund NRW-NL' wordt in 2012 de mogelijkheid tot coproduceren op het gebied van muziektheater gestimuleerd. Medio januari 2012 wordt het matchingfund gelanceerd via www.nrw-kultur.de  en tin.nl

Deze bijeenkomsten van Operatie Muziektheater, een initiatief van Fonds Podiumkunsten, Theater Instituut Nederland en Muziek Centrum Nederland, kwam tot stand met steun van het ministerie van Buitenlandse Zaken en de Kulturstiftung Nordrhein-Westfalen.

Het was de laatste aflevering van Operatie Muziektheater. De serie debatten en bijeenkomsten over alle aspecten rond opera en muziektheater, die sinds november 2009 in verschillende steden is gerealiseerd, krijgt door de bezuinigingen op kunst en cultuur geen vervolg. De deelnemers aan de conferentie in Münster zien het belang van de voortzetting van het debat en beraden zich op de vorm en (toekomstige) financiering daarvan. 

Heeft u vragen of wilt u meer informatie dan kunt u contact opnemen met Nico Schaafsma bij het Fonds Podiumkunsten, n.schaafsma@fondspodiumkunsten.nl of 070 7072792
Foto: ©Maarten Nauw, Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond
Foto: ©Maarten Nauw, Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond
Kalpanarts & Matangi - Breathe | Foto: © Bowie Verschuuren
Kalpanarts & Matangi - Breathe | Foto: © Bowie Verschuuren
Nieuws 14 maart 2024

Jaarverslag 2023

Foto: © Claudia Hansen
Foto: © Claudia Hansen