Muziekgebouw aan ’t IJ introduceert smartphone in de concertzaal

11 mei 2015
Op dinsdag 26 mei vindt in Pakhuis de Zwijger de lancering plaats van Wolfgang: een smartphone-applicatie waarmee concertbezoekers tijdens een uitvoering live toelichting op het concert krijgen via hun eigen smartphone. Doel van de app is om de concertbeleving te vergroten door uitleg en verhaal te bieden en zo klassieke muziek toegankelijker te maken.
Wolfgang wordt voor het eerst in het Muziekgebouw ingezet tijdens een concert van Amsterdam Sinfonietta op zaterdagmiddag 30 mei. Daarna bij onder meer het Holland Festival (12 Hour PROM), De Doelen, TivoliVredenburg en het Rotterdams Philharmonisch Orkest. De app is een initiatief van cultuuradviseur Johan Idema, in samenwerking met Muziekgebouw aan ’t IJ en ontwerpbureau Fabrique. Vanaf 26 mei is de app gratis te downloaden in de App Store en Google Store.

Zorgvuldig getimede zinnen
Wolfgang is een smartphone-applicatie waarmee de concertbezoeker muziek intensiever kan begrijpen en beleven. Terwijl de musici spelen, biedt Wolfgang uitleg en verhaal over wat er op dat moment in de muziek te horen valt. Af en toe een blik op de smartphone is voldoende; de app biedt bondige en zorgvuldig getimede zinnen. Zo vormt Wolfgang een eigentijds instrument om de betrokkenheid van het publiek bij klassieke muziek te vergroten. De app is zo ontworpen en getest dat het geen overlast veroorzaakt voor andere bezoekers.

Met de innovatieve app Wolfgang willen de initiatiefnemers tevens de discussie stimuleren over etiquette in de concertzaal en de toekomst van levende klassieke muziek. Kortom: een showcase die laat zien hoe technologie kan worden ingezet om het traditionele cultuurbezoek te vernieuwen.

Dinsdag 26 mei: lancering voor pers en professionals in Pakhuis de Zwijger
Speciaal voor pers en professionals vindt op dinsdag 26 mei van 14.30 – 16.30 uur de lancering van Wolfgang plaats in Pakhuis de Zwijger in Amsterdam. De app wordt daar gepresenteerd door initiatief-nemer Johan Idema. Alle aanwezigen kunnen de app er voor het eerst op hun eigen smartphone downloaden en zelf ter plekke uitproberen tijdens een concertfragment. Daarna gaan Maarten van Boven (algemeen en artistiek directeur Muziekgebouw aan ‘t IJ) en Annet Lekkerkerker (zakelijk directeur Holland Festival) in discussie over het nut en de noodzaak van smartphones in de concertzaal. De presentatie en discussieleiding is in handen van Ruben Maes. Reserveer hier >

Samenwerking
Wolfgang is een initiatief van cultuuradviseur Johan Idema in samenwerking met Muziekgebouw aan ’t IJ en Fabrique. Johan Idema is een gepassioneerd pleitbezorger van vernieuwing in de cultuurwereld, werkzaam als adviseur, auteur en cultureel ondernemer. Eerder publiceerde hij ‘Present! – Rethinking Live Classical Music’, over de vernieuwing van de klassieke concertpraktijk. Ontwerpbureau Fabrique verzorgde eerder het ontwerp van websites van onder meer het Rijksmuseum en All of Bach. Wolfgang is mogelijk gemaakt dankzij de steun van Stichting DOEN en het VSBfonds.
Beeld: © International Society for the Performing Arts (ISPA)
Beeld: © International Society for the Performing Arts (ISPA)
Marmoucha Orchestra op het podium | Beeld: © M3B GmbH/Jens Schlenker
Marmoucha Orchestra op het podium | Beeld: © M3B GmbH/Jens Schlenker
Beeld: © MARTINSILENUS via Pixabay
Beeld: © MARTINSILENUS via Pixabay
Beeld: © Maarten Nauw, Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond
Beeld: © Maarten Nauw, Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond