Micha Hamel publiceert onderzoek naar toekomst klassieke muziek

09 februari 2016
nws.665.publicatiemichahamel600x450v3.webp

Componist, dichter en dirigent Micha Hamel deed in opdracht van Codarts onderzoek naar nieuwe ontwikkelingen in de westerse klassieke muziek. Speelruimte voor klassieke muziek in de 21ste eeuw is het resultaat van de bevindingen van Hamel en zijn team. Een belangwekkend en actueel boekwerk vol onderzoeksverslagen en essays over de toekomst van de sector.
Hamels publicatie opent met een uiteenzetting over de transitie van betekeniscultuur naar ervaringscultuur. Kenmerkend is dat publiek steeds meer waarde hecht aan beleving dan aan betekenis. Ging het vroeger puur om het luistergenot, tegenwoordig is de ambitie om een totaalervaring te creëren. Klassieke muziek wordt steeds vaker verbonden met theatraliteit, andere kunstvormen of maatschappelijke thema’s. Ingrepen die vooral als doel hebben om de kunstmuziek nieuwe glans te geven. Hamel en zijn team onderzochten onder andere de relatie tussen publiek en concert, en wat er gebeurt als de persoon van de musicus belangrijker wordt dan de muziek. Niet de interpretatie van de musicus, maar zijn of haar persoonlijkheid en persoonlijke expressiviteit moeten dan het verschil maken op het podium.

Speelruimte voor klassieke muziek in de 21ste eeuw gaat ook in op het concept ‘diepgang’, op wat de essentie is van een ‘werk’ en de rol van de consument daarin. Het boek bevat geen lijstje met gouden tips, maar het blijft niet alleen bij analyses. Hamel en zijn team willen ook mogelijke richtingen aangeven, aanmoedigen tot verder denken en uitnodigen tot nieuw onderzoek. Naast onderzoeksverslagen bevat het boek dus veel essayachtige teksten en artikelen. En ook de opinies en toekomstdromen van de onderzoekers zelf zijn ter inspiratie opgenomen in het boek.

Totstandkoming van het boek
Hamels lectoraat, ‘Present Practice, Praxis of Presence’, werd in 2010 ingesteld door Hogeschool Codarts Rotterdam en was actief tot december 2014. De opdracht was om nauwkeurig onderzoek te doen naar nieuwe richtinggevende en noodzakelijke ontwikkelingen voor de concertpraktijk. Alle onderzoeksprojecten werden bedacht, ontwikkeld en uitgevoerd door Hamel en de experts die hij om zich heen verzamelde. Samen kwamen ze tot een collectief gedachtegoed, waar alle denksporen in het boek op zijn gebaseerd.

Over Micha Hamel
Kunstenaar Micha Hamel componeerde voor amateurs en professionals, voor koren, ensembles en orkesten alsook voor vele theaterproducties. Hij publiceerde vier dichtbundels en werkt daarnaast als musicus, programmeur, schrijver en onderzoeker. Momenteel componeert hij voornamelijk muziektheater, meestal in interdisciplinaire context. Micha Hamel is een van de leden van de Akademie van Kunsten, een onderdeel van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW).

Speelruimte voor klassieke muziek in de 21ste eeuw
Auteurs: Micha Hamel, Sander van Maas, Dirk van Weelden en Arlon Luijten – met hulp en ondersteuning van Vincent van Warmerdam, Annelinde Bruijs, Sanna Vrij en Darina Huinck
Uitgever: Codarts Rotterdam
ISBN: 9082195119

Kijk voor meer informatie op www.michahamel.nl
Foto: ©Maarten Nauw, Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond
Foto: ©Maarten Nauw, Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond
Kalpanarts & Matangi - Breathe | Foto: © Bowie Verschuuren
Kalpanarts & Matangi - Breathe | Foto: © Bowie Verschuuren
Nieuws 14 maart 2024

Jaarverslag 2023

Foto: © Claudia Hansen
Foto: © Claudia Hansen