Meer Nederlandse producties tijdens Operadagen Rotterdam

08 april 2016
As Big as the Sky - Arnoud Noordegraaf, Ai Wei Wei & Adrian Hornsby (foto: Ada Nieuwendijk)
As Big as the Sky - Arnoud Noordegraaf, Ai Wei Wei & Adrian Hornsby (foto: Ada Nieuwendijk)

Rotterdam heeft bewezen dat een stad zonder eigen operahuis toch een internationale operatraditie kan ontwikkelen. De stad huisvest van 20-29 mei alweer de 11de editie van de Operadagen. Onze collega’s van Dutch Performing Arts werken samen met de organisatie om opera en muziektheater uit eigen land onder de aandacht te brengen bij het (internationale) publiek.
Operadagen Rotterdam vindt gelijktijdig plaats met de mede door Dutch Performing Arts ondersteunde muziekconferentie Classical:NEXT en deelt programmaonderdelen zoals Lunch with the Residents. In de officiële selectie van Operadagen Rotterdam schitteren bovendien veel Nederlandse namen van formaat.

Componist/regisseur Arnoud Noordegraaf presenteert zijn opera-installatie As Big as the Sky in samenwerking met de Chinese kunstenaar Ai Wei Wei (decorontwerp en film) en Adrian Hornsby (libretto & scenario). Een dramatische botsing tussen de traditionele Chinese cultuur, de effecten van globalisering en de hang naar authenticiteit. Festival-ambassadeur Claron McFadden zocht voor haar voorstelling naar anonieme getuigenissen over grote en kleine geheimen. Die krijgen een muzikale stem in Secrets.

Regisseur Arlon Luijten presenteert Wagners Parsifal als een spel in PARSIFAL -The Game. Speciaal voor de voorstelling is een strategiespel ontworpen, waar het publiek aan deelneemt met hulp van Club Gewalt – dat we ook met het Jens Maurits Orchestra en Coolhaven terugzien in A Different Night at the Opera. Het eigenzinnige Project Wildeman staat bekend om zijn energieke en fysieke optredens op Over het IJ Festival en Oerol. Hun nieuwste voorstelling Heart of Darkness is een bewerking van Joseph Conrads gelijknamige roman en werd vooral bekend door Francis Ford Coppola’s meesterwerk Apocalypse Now.

Regisseur Sjaron Minailo is sinds de eerste editie van Operadagen Rotterdam als jonge maker verbonden aan het festival en presenteert jaarlijks verrassende producties. Voor In a Landscape (John Cage) verruilt hij met het voltallige Rotterdams Philharmonisch Orkest de vaste rituelen van het symfonische concert voor een visuele dramaturgie: de musici scheppen niet alleen de muziek zelf, maar maken ook beeldend theater.

Kijk voor meer informatie en actuele speeldata op www.operadagenrotterdam.nl
Foto: ©Maarten Nauw, Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond
Foto: ©Maarten Nauw, Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond
Kalpanarts & Matangi - Breathe | Foto: © Bowie Verschuuren
Kalpanarts & Matangi - Breathe | Foto: © Bowie Verschuuren
Nieuws 14 maart 2024

Jaarverslag 2023

Foto: © Claudia Hansen
Foto: © Claudia Hansen