Incidenteel geld beginnende makers

24 maart 2015
In de brieven over talentontwikkeling van minister Bussemaker uit 2014 heeft zij een incidentele financiële bijdrage toegekend aan het Fonds Podiumkunsten voor de ondersteuning van nieuw talent.
Dat geld is voor het grootste deel bestemd om beginnende makers hun eerste stappen in het professionele veld te laten zetten, daarbij begeleid door een ervaren organisatie als partner. In lijn met de opdracht van de minister en de reacties van het veld is een oplossing gezocht om dit eenmalige geld zo snel mogelijk en met een minimum aan administratieve last (voor makers, aanvragers en Fonds) voor dit doel in te zetten.

Het Fonds heeft ervoor gekozen om aan te sluiten bij de bestaande nieuwe makersregeling. Organisaties die eerder positief zijn beoordeeld in het kader van deze regeling kunnen vanaf 1 april een plan indienen voor een eenmalige extra bijdrage om beginnende makers te ondersteunen. Deze keuze leidt tot een aanzienlijke lijst van organisaties en plekken die zich inzetten voor talentontwikkeling, in vrijwel alle disciplines en genres van de podiumkunsten, gespreid over het land. Beginnende makers kunnen samen met deze organisaties hun eigen projecten vormgeven in een plan dat niet meer door een van de adviescommissies van het Fonds hoeft te worden beoordeeld. Samenwerking met andere instellingen wordt gestimuleerd en daar is binnen deze eenmalige subsidie alle ruimte voor.

De bijdrage kan aan twee doelen worden besteed: het begeleiden van beginnende makers en het creëren van speelplekken voor nieuwe makers. Op deze wijze wordt direct geïnvesteerd in het vergroten van de mogelijkheden van beginnende makers en beoogt het Fonds de positie en verantwoordelijkheid van het veld op dit gebied te verstevigen. Het Fonds zal een zo groot mogelijke groep beginnende makers op de hoogte stellen van de mogelijkheden, zodat zij zelf het initiatief kunnen nemen om met partners samen te werken in het realiseren van projecten. Hiermee ondersteunt het Fonds de duidelijk door de podiumkunstensector getoonde gezamenlijke verantwoordelijkheid voor beginnende makers, die zich vertaalt in een actieve scouting en begeleiding van deze makers.

Naast deze ondersteuning van beginnende makers werkt het Fonds aan enkele wijzigingen en aanvullingen op de bestaande nieuwe makers regeling, die gewoon voor alle aanvragers open blijft staan. Dat gaat onder andere over de aansluiting van nieuwe makers op het circuit van grote zalen. Over deze onderdelen zal het Fonds uiterlijk 1 juni meer bekend maken.

Lees ook de blog van Henriëtte Post over dit onderwerp >
Direct naar Mijn Fonds om deze subsidie aan te vragen >
Marmoucha Orchestra op het podium | Foto: © M3B GmbH/Jens Schlenker
Marmoucha Orchestra op het podium | Foto: © M3B GmbH/Jens Schlenker
Beeld: © MARTINSILENUS via Pixabay
Beeld: © MARTINSILENUS via Pixabay
Foto: © Maarten Nauw, Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond
Foto: © Maarten Nauw, Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond
Kalpanarts & Matangi - Breathe | Foto: © Bowie Verschuuren
Kalpanarts & Matangi - Breathe | Foto: © Bowie Verschuuren
Nieuws 14 maart 2024

Jaarverslag 2023