Fast Forward presenteert: Itamar Serussi en Jorinde Keesmaat

11 mei 2016
Met genoegen kondigen we twee nieuwe samenwerkingen aan binnen het Fonds-initiatief Fast Forward. Choreograaf Itamar Serussi maakt de komende twee jaar producties met Balleto di Roma. Regisseur Jorinde Keesmaat gaat drie jaar lang aan de slag bij het Newyorkse Center for Contemporary Opera, geleid door Jim Schaeffer.
In 2014 startten we het programma Fast Forward om de ontwikkeling van Nederlands talent in een internationale context aan te moedigen. Deelnemers aan dit programma krijgen de gelegenheid met toonaangevende buitenlandse producenten samen te werken en zich te presenteren op internationale podia.

Itamar Serussi & Balleto di Roma
Het traject van Itamar Serussi – huischoreograaf van het Scapino Ballet Rotterdam – omvat het onderzoek, de creatie én presentatie van drie nieuwe werken voor Balleto di Roma. Hij wordt daarbij begeleid door artistiek directeur Roberto Casarotto, die samen met Itamar een pad uitstippelt dat zijn groei, ervaring en artistieke identiteit bevordert. Hun samenwerking moet onder meer leiden tot nieuwe methodes voor de begeleiding en ontwikkeling van dansers en meer internationale aandacht voor het repertoire van Balleto di Roma. De eerste productie, Paradox , ging op 17 april in première en werd goed ontvangen. Het wachten is nu op de Nederlandse première.

Jorinde Keesmaat & Center for Contemporary Opera
Jorinde Keesmaat gaat de regie doen van vier nieuwe opera’s en is betrokken bij de workshops van het Center for Contemporary Opera voor de ontwikkeling van nieuwe producties. Ze werkt samen met Amerikaanse video- en kostuumontwerpers en musical directors en is nauw betrokken bij de casting van alle projecten. Jorinde maakt als ‘Guest Director in Residence’ ook deel uit van de artistieke staf. Dramaturge Cori Ellison is haar mentor. Momenteel brengt Jorinde twee werken van Louis Andriessen samen in één regie: Odysseus' Women (1995) voor vier vrouwelijke stemmen en synthesizer en Anaïs Nin (2010). Deze coproductie met Nieuw Amsterdams Peil krijgt later dit jaar ook een Nederlandse première in Muziekgebouw aan ’t IJ.

Over Fast Forward
Het programma 'Fast Forward: talent in internationale context’ bestaat sinds 1 januari 2014 en biedt talentvolle makers de gelegenheid om onder de vleugels van een buitenlandse producent te werken aan een voorstelling of concert. Regisseur Sjaron Minailo en het Ragazze Quartet gingen Itamar Serussi en Jorinde Keesmaat al voor.

Het programma heeft een looptijd van drie jaar, van 2014 tot en met 2016. Naar verwachting zullen tussen de 12 à 15 makers beginnen met een (meerjarig) samenwerkingstraject in het buitenland om een voorstelling of concert te maken, ondersteund door Fast Forward. Voor dit driejarige programma is 1,1 miljoen euro beschikbaar.

Meer over Fast Forward
Itamar Serussi
Itamar Serussi
Jorinde Keesmaat (foto: Welmer Keesmaat)
Jorinde Keesmaat (foto: Welmer Keesmaat)
Foto: ©Maarten Nauw, Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond
Foto: ©Maarten Nauw, Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond
Kalpanarts & Matangi - Breathe | Foto: © Bowie Verschuuren
Kalpanarts & Matangi - Breathe | Foto: © Bowie Verschuuren
Nieuws 14 maart 2024

Jaarverslag 2023

Foto: © Claudia Hansen
Foto: © Claudia Hansen