NL / EN

wo. 1 februari 2017

Dutch Culture inventariseert consequenties inreisverbod VS

Bent u gestrand door het Amerikaanse inreisverbod? Werkt u samen met buitenlandse artiesten die niet meer terug kunnen? Neem contact op met Dutch Culture voor advies. Of deel uw ervaringen met hen, dan kunnen zij iedereen goed informeren over de consequenties voor internationale cultuurprofessionals.


Sinds afgelopen vrijdag is er veel verwarring over de gevolgen van het inreisverbod voor burgers uit Irak, Iran, Jemen, Libië, Somalië, Soedan en Syrië. Als focusland in het internationaal cultuurbeleid zijn de Verenigde Staten een belangrijke partner voor Nederland. Een aantal kunstenaars en cultuurprofessionals in Nederland komt uit de bovengenoemde landen, of heeft een dubbele nationaliteit. De verwarring naar aanleiding van dit plotselinge decreet van President Trump is groot. Dutch Culture inventariseert daarom de consequenties van het inreisverbod op de internationale culturele samenwerking.

Vragen en ervaringen naar aanleiding van het inreisverbod zijn belangrijk om de consequenties in kaart en onder de aandacht te brengen. Bent u als kunstenaar getroffen door het decreet? U kunt uw ervaringen delen met infopoint@dutchculture.nl.

Kent u bijvoorbeeld toerende muzikanten die gestrand zijn in Nederland of Europa?
Heeft u een gevestigde praktijk in Nederland maar loopt uw culturele samenwerking met de V.S. spaak door uw (dubbele) paspoort?
Verloopt uw Nederlandse verblijfsvergunning na uw artist residency of opleiding, was de VS een logische vervolgstap voor uw carrière en is terugkeer naar uw thuisland gevaarlijk vanwege de inhoud van het werk dat u maakt?
Werkt u samen met een artiest die legaal in ballingschap die de VS verblijft maar het land niet kan verlaten zonder garantie op terugkomst?

Zie ook: dutchculture.nl

meer nieuws

Aerowaves is een netwerk van 33 partners uit 17 Europese landen, dat streeft nieuw publiek in aanraking te laten komen met jonge choreografen en gloednieuwe dans. Elk jaar selecteren de partners tijdens een intensief weekend 20 veelbelovende choreografen, die gepresenteerd worden tijdens het Spring Forward Festival en die door de presenterende partners waar mogelijk worden geprogrammeerd en zichtbaar gemaakt.

Met het programma 'Fast Forward: talent in internationale context’ biedt het Fonds Podiumkunsten elf talentvolle makers de gelegenheid om onder de vleugels van een buitenlandse producent te werken aan een voorstelling of concert. We gingen op bezoek bij Dagmar Slagmolen. Zij maakt met Oorkaan muziekvoorstellingen voor kinderen en heeft een soulmate gevonden in het Noorse muziektheater Rikskonsertene. In Oslo werkt zij samen met Matias Hilmar Iversen die net als Dagmar gelooft dat kinderen door muziek de wereld beter leren begrijpen. Samen ontwikkelen zij een project met allround kunstenaar Andres Ljones en het project Verklärte Nacht met het Noors Kamerorkest en Kulturtanken.

De afgelopen twee maanden kon u composities voordragen die in aanmerking zouden moeten komen voor de Matthijs Vermeulenprijs 2017. We hebben 44 inzendingen ontvangen waarover de jury zich nu gaat buigen. Op 1 juni wordt bekend gemaakt wie de prijs dit jaar ontvangt. De prijsuitreiking en uitvoering van de compositie zal eind 2017 zijn.

Met het programma 'Fast Forward: talent in internationale context’ biedt het Fonds Podiumkunsten elf talentvolle makers de gelegenheid om onder de vleugels van een buitenlandse producent te werken aan een voorstelling of concert. We gingen op bezoek bij Jorinde Keesmaat. Deze Amsterdamse operaregisseur krijgt via Fast Forward de kans om in New York te werken. Ze wordt begeleid door Jim Schaeffer, de directeur van het Center for Contemporary Opera. Vandaag praten ze over hun eerste project, de opera van Louis Andriessen die in het Sawdust theatre in premiere is gegaan, en over de enorme mogelijkheden in de creatieve muziekscene van New York.

meer