NL / EN

wo. 1 februari 2017

Dutch Culture inventariseert consequenties inreisverbod VS

Bent u gestrand door het Amerikaanse inreisverbod? Werkt u samen met buitenlandse artiesten die niet meer terug kunnen? Neem contact op met Dutch Culture voor advies. Of deel uw ervaringen met hen, dan kunnen zij iedereen goed informeren over de consequenties voor internationale cultuurprofessionals.


Sinds afgelopen vrijdag is er veel verwarring over de gevolgen van het inreisverbod voor burgers uit Irak, Iran, Jemen, Libië, Somalië, Soedan en Syrië. Als focusland in het internationaal cultuurbeleid zijn de Verenigde Staten een belangrijke partner voor Nederland. Een aantal kunstenaars en cultuurprofessionals in Nederland komt uit de bovengenoemde landen, of heeft een dubbele nationaliteit. De verwarring naar aanleiding van dit plotselinge decreet van President Trump is groot. Dutch Culture inventariseert daarom de consequenties van het inreisverbod op de internationale culturele samenwerking.

Vragen en ervaringen naar aanleiding van het inreisverbod zijn belangrijk om de consequenties in kaart en onder de aandacht te brengen. Bent u als kunstenaar getroffen door het decreet? U kunt uw ervaringen delen met infopoint@dutchculture.nl.

Kent u bijvoorbeeld toerende muzikanten die gestrand zijn in Nederland of Europa?
Heeft u een gevestigde praktijk in Nederland maar loopt uw culturele samenwerking met de V.S. spaak door uw (dubbele) paspoort?
Verloopt uw Nederlandse verblijfsvergunning na uw artist residency of opleiding, was de VS een logische vervolgstap voor uw carrière en is terugkeer naar uw thuisland gevaarlijk vanwege de inhoud van het werk dat u maakt?
Werkt u samen met een artiest die legaal in ballingschap die de VS verblijft maar het land niet kan verlaten zonder garantie op terugkomst?

Zie ook: dutchculture.nl

meer nieuws

Binoq Atana en Cultuur en Ondernemen organiseren opnieuw samen een Crash Course Cultureel Ondernemerschap. De cursus bestaat uit vier modules en begint op 7 maart 2017.

Met het programma 'Fast Forward: talent in internationale context’ biedt het Fonds Podiumkunsten elf talentvolle makers de gelegenheid om onder de vleugels van een buitenlandse producent te werken aan een voorstelling of concert. We gingen op bezoek bij Itamar Serussi, huischoreograaf van het Scapino Ballet. In het Fast Forward-traject werkt hij samen met artistiek leider Roberto Casarotto van Balleto di Roma in Italië. Ze praten over de voorstelling die Itamar bij bij Balleto di Roma maakte. En over zijn ultieme droom: een eigen dansgezelschap.

Bent u gestrand door het Amerikaanse inreisverbod? Werkt u samen met buitenlandse artiesten die niet meer terug kunnen? Neem contact op met Dutch Culture voor advies. Of deel uw ervaringen met hen, dan kunnen zij iedereen goed informeren over de consequenties voor internationale cultuurprofessionals.

De Akademie van Kunsten organiseert twee Artist in Residence-fellowships voor kunstenaars die een project willen realiseren dat concreet bijdraagt aan het bevorderen van de kruisbestuiving tussen kunst en wetenschap. De ene fellowship is in Rome in samenwerking met het Koninklijke Nederlands Instituut Rome (KNIR) en de andere in Amsterdam in samenwerking met Netherlands Institute for Advanced Study in the Humanities and Social Sciences (NIAS-KNAW).

Het Fonds Podiumkunsten roept op om plannen in te dienen voor activiteiten die kunnen bijdragen aan een duurzame talentontwikkeling buiten de Randstad.

meer