NL / EN

wo. 1 februari 2017

Dutch Culture inventariseert consequenties inreisverbod VS

Bent u gestrand door het Amerikaanse inreisverbod? Werkt u samen met buitenlandse artiesten die niet meer terug kunnen? Neem contact op met Dutch Culture voor advies. Of deel uw ervaringen met hen, dan kunnen zij iedereen goed informeren over de consequenties voor internationale cultuurprofessionals.


Sinds afgelopen vrijdag is er veel verwarring over de gevolgen van het inreisverbod voor burgers uit Irak, Iran, Jemen, Libië, Somalië, Soedan en Syrië. Als focusland in het internationaal cultuurbeleid zijn de Verenigde Staten een belangrijke partner voor Nederland. Een aantal kunstenaars en cultuurprofessionals in Nederland komt uit de bovengenoemde landen, of heeft een dubbele nationaliteit. De verwarring naar aanleiding van dit plotselinge decreet van President Trump is groot. Dutch Culture inventariseert daarom de consequenties van het inreisverbod op de internationale culturele samenwerking.

Vragen en ervaringen naar aanleiding van het inreisverbod zijn belangrijk om de consequenties in kaart en onder de aandacht te brengen. Bent u als kunstenaar getroffen door het decreet? U kunt uw ervaringen delen met infopoint@dutchculture.nl.

Kent u bijvoorbeeld toerende muzikanten die gestrand zijn in Nederland of Europa?
Heeft u een gevestigde praktijk in Nederland maar loopt uw culturele samenwerking met de V.S. spaak door uw (dubbele) paspoort?
Verloopt uw Nederlandse verblijfsvergunning na uw artist residency of opleiding, was de VS een logische vervolgstap voor uw carrière en is terugkeer naar uw thuisland gevaarlijk vanwege de inhoud van het werk dat u maakt?
Werkt u samen met een artiest die legaal in ballingschap die de VS verblijft maar het land niet kan verlaten zonder garantie op terugkomst?

Zie ook: dutchculture.nl

meer nieuws

Het Fonds Podiumkunsten zoekt twee leden voor de Raad van Toezicht (m/v). Benoeming is per 1 juli 2017, voor een periode van vijf jaar.

De afgelopen twee maanden kon u composities voordragen die in aanmerking zouden moeten komen voor de Matthijs Vermeulenprijs 2017. We hebben 44 inzendingen ontvangen waarover de jury zich nu gaat buigen. Op 1 juni wordt bekend gemaakt wie de prijs dit jaar ontvangt. De prijsuitreiking en uitvoering van de compositie zal eind 2017 zijn.

Met het programma 'Fast Forward: talent in internationale context’ biedt het Fonds Podiumkunsten elf talentvolle makers de gelegenheid om onder de vleugels van een buitenlandse producent te werken aan een voorstelling of concert. We gingen op bezoek bij Jorinde Keesmaat. Deze Amsterdamse operaregisseur krijgt via Fast Forward de kans om in New York te werken. Ze wordt begeleid door Jim Schaeffer, de directeur van het Center for Contemporary Opera. Vandaag praten ze over hun eerste project, de opera van Louis Andriessen die in het Sawdust theatre in premiere is gegaan, en over de enorme mogelijkheden in de creatieve muziekscene van New York.

Afgelopen woensdag organiseerde het Fonds Podiumkunsten een bijeenkomst waar ensembles en podia zich gezamenlijk bogen over de toekomst van de ensemblesector.

nieuws - 14 mrt 2017

Jaarverslag 2016 gereed

In dit verslag blikken we terug op zowel het afgelopen jaar als op de cultuurplanperiode 2013-2016. Heeft u interesse in een papieren versie? Stuur dan een mailtje naar communicatie@fondspodiumkunsten.nl en wij sturen u een exemplaar.

Kent u een bijzonder werk van een Nederlandse componist dat in 2015 of 2016 in première is gegaan en in aanmerking zou moeten komen voor de Matthijs Vermeulenprijs 2017? Dan horen wij dat graag van u via onderstaand formulier. De deadline voor aanmelden is maandag 27 maart 2017. Begin juni wordt bekend gemaakt wie de prijs dit jaar ontvangt.

meer