Dans en theater uit de hele wereld op Nederlandse planken

26 september 2013
Tam Kai - Pichet Klunchun (Foto: Nattapol Meechart)
Tam Kai - Pichet Klunchun (Foto: Nattapol Meechart)

‘Ervaar daar hier Theater’ presenteert voor de tweede keer een serie bijzondere theater- en dansvoorstellingen uit landen met theatertradities waarmee het Nederlandse publiek nog niet of nauwelijks bekend is. Producties uit Brazilië, China, Thailand en Tunesië laten de toeschouwers kennismaken met een wereld die verwondering wekt, met gedachten, gevoelens en gebeurtenissen die vér van hen af staan, maar tegelijkertijd herkenning oproepen. Van oktober 2013 tot en met april 2014 zijn vier voorstellingen te zien in zeven steden in Nederland. De reeks gaat op 19 oktober aanstaande in Den Haag van start met de dansvoorstelling Tam Kai van Pichet Klunchun Dance Company uit Thailand.
De programmering van ‘Ervaar daar hier Theater’ is ook dit seizoen in handen van Frie Leysen, de ‘grande dame’ achter smaakmakende festivals als het Kunstenfestivaldesarts in Brussel, Theater der Welt in Berlijn en Wiener Festwochen. Het programma is een initiatief van het Fonds Podiumkunsten, Stichting DOEN, Hivos en het Prins Claus Fonds. Het VSBFonds heeft zich dit seizoen aangesloten als partner van het programma.

Tam Kai
Tam Kai is gebaseerd op een verhaal uit de Ramayana: Phra Lor. Daarin wordt een prins door een beeldschone haan gelokt naar twee prinsessen, met fatale gevolgen. Choreograaf Pichet Klunchun - die ooit vertelde dat hij danser werd omdat Boeddha het wilde - ziet hierin een parallel met de Khôn, de klassieke dans van Thailand. Zoals zijn wereldberoemde geestverwant Akram Khan zijn klassieke Indiase roots verweeft met moderne dans, zo geeft Klunchun traditionele Thaise dans een eigentijds gezicht en slaat op die manier een indrukwekkende brug tussen oost en west. Hoeveel nieuwe mogelijkheden dat oplevert, laten de dansers zien op muziek van Boonyoung Katkong, een meester op de ranad ek (altxylofoon). De voorstelling reist van 19 tot en met 30 oktober door Nederland.



Programma en deelnemende theaters

Tam Kai van Pichet Klunchun Dance Company uit Thailand (okt. 2013)

Reading van Paper Tiger Theater Studio uit China (nov. 2013)

O Jardim (de tuin) van Cia Hiato, Leonardo Moriera uit Brazilië (feb. 2014)

Laaroussa van Sofiane en Selma Ouissi uit Tunesië (mrt/apr. 2014)


Deelnemende theaters zijn: Stadsschouwburg en Frascati in Amsterdam, Rotterdamse Schouwburg, Koninklijke Schouwburg, Lucent Danstheater en Theater aan het Spui in Den Haag, Stadsschouwburg Utrecht, Parkstad Limburg Theaters in Heerlen, Oosterpoort en Stadsschouwburg Groningen en Theaters Tilburg en De Nieuwe Vorst in Tilburg.

Kijk voor meer informatie over de voorstellingen en speeldata op ervaardaarhier.nl

Zaaigoed
Binnen dit programma worden onder de naam Zaaigoed partners uit Afrika, Azië en Latijns-Amerika naar Nederland uitgenodigd voor festivalbezoek of residenties bij een podiuminstelling. De theatermakers maken kennis met nieuwe, andere ideeën en visies. Andersom gaan makers uit Nederland naar Afrika, Azië en Latijns-Amerika, waar zij nieuwe indrukken opdoen en hun kennis en werkwijze kunnen delen met lokale makers. Daarnaast worden bezoekersprogramma’s georganiseerd voor theatermakers en directeuren van internationale culturele podiumorganisaties. In september 2013 is Ogutu Muraya uit Kenia te gast in Nederland voor een artist in residency programma.
Beeld: © International Society for the Performing Arts (ISPA)
Beeld: © International Society for the Performing Arts (ISPA)
Marmoucha Orchestra op het podium | Beeld: © M3B GmbH/Jens Schlenker
Marmoucha Orchestra op het podium | Beeld: © M3B GmbH/Jens Schlenker
Beeld: © MARTINSILENUS via Pixabay
Beeld: © MARTINSILENUS via Pixabay
Beeld: © Maarten Nauw, Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond
Beeld: © Maarten Nauw, Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond
Kalpanarts & Matangi - Breathe | Foto: © Bowie Verschuuren
Kalpanarts & Matangi - Breathe | Foto: © Bowie Verschuuren
Nieuws 14 maart 2024

Jaarverslag 2023