Compositieprijs naar Boudewijn Tarenskeen

07 oktober 2009
Componist Boudewijn Tarenskeen (1952) krijgt voor zijn 'Mattheus Passie, een lezing voor negentien zangers' de Matthijs Vermeulenprijs 2009.
De prijs wordt uitgereikt door de minister van OCW, dr Ronald Plasterk, op zaterdagmiddag 31 oktober tijdens de ZaterdagMatinee in het Concertgebouw te Amsterdam. De Matthijs Vermeulenprijs, ter waarde van 20.000 euro, wordt tweejaarlijks beschikbaar gesteld door het Fonds Podiumkunsten aan een Nederlands componist, die naar het oordeel van een jury een bijzonder werk heeft gecomponeerd op het terrein van de hedendaagse muziek.

Het juryrapport heeft bewondering voor Tarenskeens keuze om het werk in een traditie van Passies te plaatsen: ‘De essentie van zijn werk, dat zich bevindt op het grensgebied tussen concert en theater, geeft zichzelf pas prijs na verloop van tijd. Met een sober en efficiënt gebruik van een beperkt aantal elementaire middelen heeft de componist een akoestisch en theatraal spannend werk gecreëerd voor Cappella Amsterdam. Hij slaagt erin om in de 80 minuten durende werk de spanning op een bijzondere wijze vast te houden en een beklemmende sfeer op te roepen. De lading van de muziek wordt versterkt door de door Paul Koek geënsceneerde theatrale vormgeving. In die zin heeft de componist naar de mening van de jury een open kunstwerk van internationale allure afgeleverd.'

De Nederlandse Muziekprijs 2009
Naast de Matthijs Vermeulenprijs wordt, tevens op zaterdag 31 oktober, door minister Plasterk Neerlands hoogste onderscheiding voor jonge getalenteerde musici, de Nederlandse Muziekprijs 2009, toegekend aan harpiste Lavinia Meijer (1983). Voorafgaand aan deze onderscheiding speelt zij samen met het Radio Kamer Filhormanie o.l.v. Hannu Lintu in het Concertgebouw.

De Matthijs Vermeulenprijs is de belangrijkste Nederlandse compositieprijs, vernoemd naar de in 1967 overleden symfonisch componist Matthijs Vermeulen. De jury 2009 bestond uit Tino Haenen, algemeen directeur van het Muziekgebouw aan 't IJ; Daniel Reüss, artistiek leider Cappella Amsterdam, en Wim Vos, hoofdvakdocent Slagwerk aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag.

Matthijs Vermeulenprijs 2009 en de Nederlandse Muziekprijs
Concertgebouw, Amsterdam
Zaterdag 31 oktober 2009
14.15 uur
Boudewijn Tarenskeen, Foto: Ben van Duin
Boudewijn Tarenskeen, Foto: Ben van Duin
Foto: ©Maarten Nauw, Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond
Foto: ©Maarten Nauw, Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond
Kalpanarts & Matangi - Breathe | Foto: © Bowie Verschuuren
Kalpanarts & Matangi - Breathe | Foto: © Bowie Verschuuren
Nieuws 14 maart 2024

Jaarverslag 2023

Foto: © Claudia Hansen
Foto: © Claudia Hansen