NL / EN

ma. 6 maart 2017

Componist en jazzpianist Misha Mengelberg overleden

Vrijdag 3 maart bereikte ons het droevige nieuws dat Misha Mengelberg op 81-jarige leeftijd is overleden (1935-2017).


De in Kiev geboren Mengelberg kwam uit een muzikale familie, vader dirigent en moeder harpiste. Op zijn vijfde keerde het gezin terug naar Amsterdam. Hij studeerde klassieke muziektheorie. In 1967 werd Instant Composers Pool opgericht, een belangrijke exponent van de New Dutch Swing, vrije geïmproviseerde muziek met een sterke Nederlandse identiteit. De jazzmusicus, avantgardist en muzikaal denker was grootvorst van de improjazz. Met zijn eigenheid, geestigheid en dwarsheid bouwde hij gedurende zijn leven aan een oeuvre dat uitblonk in een muzikale, ritmische taal met een zucht naar anarchie en eigenheid. In 2001 won hij de Matthijs Vermeulenprijs voor zijn werk Opera 2000. Kenmerkend voor zijn zeer eigen en ‘out of the box’ denken is zijn opname samen met zijn papegaai Eeko. Hij is een waar icoon voor de Nederlandse muziek. Wij wensen familie, vrienden en collega's veel sterkte met dit grote verlies.
mishamengelberg_th.jpg
Foto Ton Mijs

meer nieuws

Aerowaves is een netwerk van 33 partners uit 17 Europese landen, dat streeft nieuw publiek in aanraking te laten komen met jonge choreografen en gloednieuwe dans. Elk jaar selecteren de partners tijdens een intensief weekend 20 veelbelovende choreografen, die gepresenteerd worden tijdens het Spring Forward Festival en die door de presenterende partners waar mogelijk worden geprogrammeerd en zichtbaar gemaakt.

Met het programma 'Fast Forward: talent in internationale context’ biedt het Fonds Podiumkunsten elf talentvolle makers de gelegenheid om onder de vleugels van een buitenlandse producent te werken aan een voorstelling of concert. We gingen op bezoek bij Dagmar Slagmolen. Zij maakt met Oorkaan muziekvoorstellingen voor kinderen en heeft een soulmate gevonden in het Noorse muziektheater Rikskonsertene. In Oslo werkt zij samen met Matias Hilmar Iversen die net als Dagmar gelooft dat kinderen door muziek de wereld beter leren begrijpen. Samen ontwikkelen zij een project met allround kunstenaar Andres Ljones en het project Verklärte Nacht met het Noors Kamerorkest en Kulturtanken.

De afgelopen twee maanden kon u composities voordragen die in aanmerking zouden moeten komen voor de Matthijs Vermeulenprijs 2017. We hebben 44 inzendingen ontvangen waarover de jury zich nu gaat buigen. Op 1 juni wordt bekend gemaakt wie de prijs dit jaar ontvangt. De prijsuitreiking en uitvoering van de compositie zal eind 2017 zijn.

Met het programma 'Fast Forward: talent in internationale context’ biedt het Fonds Podiumkunsten elf talentvolle makers de gelegenheid om onder de vleugels van een buitenlandse producent te werken aan een voorstelling of concert. We gingen op bezoek bij Jorinde Keesmaat. Deze Amsterdamse operaregisseur krijgt via Fast Forward de kans om in New York te werken. Ze wordt begeleid door Jim Schaeffer, de directeur van het Center for Contemporary Opera. Vandaag praten ze over hun eerste project, de opera van Louis Andriessen die in het Sawdust theatre in premiere is gegaan, en over de enorme mogelijkheden in de creatieve muziekscene van New York.

meer