NL / EN

ma. 6 maart 2017

Componist en jazzpianist Misha Mengelberg overleden

Vrijdag 3 maart bereikte ons het droevige nieuws dat Misha Mengelberg op 81-jarige leeftijd is overleden (1935-2017).


De in Kiev geboren Mengelberg kwam uit een muzikale familie, vader dirigent en moeder harpiste. Op zijn vijfde keerde het gezin terug naar Amsterdam. Hij studeerde klassieke muziektheorie. In 1967 werd Instant Composers Pool opgericht, een belangrijke exponent van de New Dutch Swing, vrije geïmproviseerde muziek met een sterke Nederlandse identiteit. De jazzmusicus, avantgardist en muzikaal denker was grootvorst van de improjazz. Met zijn eigenheid, geestigheid en dwarsheid bouwde hij gedurende zijn leven aan een oeuvre dat uitblonk in een muzikale, ritmische taal met een zucht naar anarchie en eigenheid. In 2001 won hij de Matthijs Vermeulenprijs voor zijn werk Opera 2000. Kenmerkend voor zijn zeer eigen en ‘out of the box’ denken is zijn opname samen met zijn papegaai Eeko. Hij is een waar icoon voor de Nederlandse muziek. Wij wensen familie, vrienden en collega's veel sterkte met dit grote verlies.
mishamengelberg_th.jpg
Foto Ton Mijs

meer nieuws

Afgelopen woensdag organiseerde het Fonds Podiumkunsten een bijeenkomst waar ensembles en podia zich gezamenlijk bogen over de toekomst van de ensemblesector.

nieuws - 14 mrt 2017

Jaarverslag 2016 gereed

In dit verslag blikken we terug op zowel het afgelopen jaar als op de cultuurplanperiode 2013-2016. Heeft u interesse in een papieren versie? Stuur dan een mailtje naar communicatie@fondspodiumkunsten.nl en wij sturen u een exemplaar.

Kent u een bijzonder werk van een Nederlandse componist dat in 2015 of 2016 in première is gegaan en in aanmerking zou moeten komen voor de Matthijs Vermeulenprijs 2017? Dan horen wij dat graag van u via onderstaand formulier. De deadline voor aanmelden is maandag 27 maart 2017. Begin juni wordt bekend gemaakt wie de prijs dit jaar ontvangt.

Binoq Atana en Cultuur en Ondernemen organiseren opnieuw samen een Crash Course Cultureel Ondernemerschap. De cursus bestaat uit vier modules en begint op 7 maart 2017.

Met het programma 'Fast Forward: talent in internationale context’ biedt het Fonds Podiumkunsten elf talentvolle makers de gelegenheid om onder de vleugels van een buitenlandse producent te werken aan een voorstelling of concert. We gingen op bezoek bij Itamar Serussi, huischoreograaf van het Scapino Ballet. In het Fast Forward-traject werkt hij samen met artistiek leider Roberto Casarotto van Balleto di Roma in Italië. Ze praten over de voorstelling die Itamar bij bij Balleto di Roma maakte. En over zijn ultieme droom: een eigen dansgezelschap.

meer