Hoge Franse onderscheiding voor Hans van Manen

05 juli 2017
Hans van Manen, vaste choreograaf van Het Nationale Ballet, is door het Franse Ministerie van Cultuur benoemd tot Commandeur des Arts et Lettres. Hans van Manen ontving daarmee als eerste Nederlandse podiumkunstenaar de hoogst mogelijke staatsonderscheiding op het gebied van kunst en letteren in Frankrijk.
De onderscheiding wordt toegekend aan personen die zich hebben onderscheiden door hun artistieke creativiteit en bijdrage hebben geleverd aan de invloed van kunst in Frankrijk of wereldwijd. Hans van Manen kreeg de onderscheiding tijdens het Montpellier Danse festival, waar Het Nationale Ballet op 4 en 5 juli werken van Van Manen opvoerde.
Brigitte Lefèvre, directrice van het Festival de danse de Cannes en voormalig directeur van het ballet van de Parijse Opera, reikte de onderscheiding uit aan Van Manen, mede in aanwezigheid van Minister Jet Bussemaker van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

Hans van Manen
Van Manen, vaste choreograaf van Het Nationale Ballet, heeft 125 balletten gecreëerd en er zijn ruim vijftig gezelschappen die zijn balletten internationaal uitvoeren. Tot de internationale sterren die zijn balletten hebben vertolkt behoren Anthony Dowell, Marcia Haydée, Natalia Makarova en Rudolf Nureyev.

Hij ontving vanwege zijn betekenis voor de dans tal van prijzen, waaronder de Erasmusprijs en de Benois de la Danse Lifetime Achievement Award. Bij zijn vijfenzeventigste verjaardag werd bij benoemd tot Commandeur in de Orde van de Nederlandse Leeuw, een onderscheiding voor ‘verdiensten van zeer exceptionele aard’. Recent dansten zowel het prestigieuze Bolshoi Ballet in Moskou als het Marijinski Ballet in Sint-Petersburg zijn werk.

Focusprogramma Hans van Manen Montpellier Danse 2017
Het Nationale Ballet danste op de 37ste editie van het Montpellier Danse festival twee programma’s met werk van Hans van Manen. Op het programma stonden Adagio Hammerklavier, Two Gold Variations, Sarcasmen, Frank Bridge Variations en Metaforen. Voorafgaand aan beide voorstellingen op 4 en 5 juli werd Van Manen’s Klompendans opgevoerd door 30 amateurdansers uit Montpellier en omgeving en is er een filmprogramma samengesteld over het leven en werk van Hans van Manen.

Het focusprogramma rond Hans van Manen op Montpellier Danse is een initiatief van Dutch Performing Arts en de Nederlandse Ambassade in Parijs, en is onderdeel van Oh ! Pays-Bas en Dutch Performing Arts | en France. Dutch Performing Arts is een programma ter promotie van Nederlands theater, dans en muziek op de internationale podia.
Hans van Manen. Foto: Angela Sterling
Hans van Manen. Foto: Angela Sterling
Het Nationale Ballet - Two Gold Variations. Foto: Angela Sterling
Het Nationale Ballet - Two Gold Variations. Foto: Angela Sterling
nws.760.logosfocusprogrammahansvanmanen.webp
Foto: ©Maarten Nauw, Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond
Foto: ©Maarten Nauw, Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond
Kalpanarts & Matangi - Breathe | Foto: © Bowie Verschuuren
Kalpanarts & Matangi - Breathe | Foto: © Bowie Verschuuren
Nieuws 14 maart 2024

Jaarverslag 2023

Foto: © Claudia Hansen
Foto: © Claudia Hansen